MENÜ

Tribalance
Fúziós Duó"A tánc a lélek rejtett nyelve."

A ’hastánc’ kifejezést csak az USA-ban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és néhány angol nyelvű országban használják, származási helyén többféle névvel illetik. Sokan azért használják ezt a kifejezést, mivel úgy gondolják, hogy a has az erő és a teremtés forrása, mások szerint csak egy rossz fordítás következménye, és sértő hangulatú szó.


A párizsi (1889) és a chicagói (1893) világkiállítások vendégcsalogató „keleti hastáncosnőit” sok epigon követte a vurstlik, vásárok színpadain. A hastánc valószínűség szerint a világ legrégebben ismert és feljegyzett táncformáiból alakult ki. Az ókorból táncosokra utaló szobrok, vagy őket ábrázoló eszközöket is találtak. Akkoriban a termés elvetését és betakarítását imitálta, az áldást és gyógyulást segítette elő, felkészítette a nőket a gyermekszülésre, nászéjszakára, de más világi szórakozások előtt is alkalmazták.


A XI. század környékén India északi részéről vándorló csapatok indultak el jelentős létszámban. E csoportokat és leszármazottaikat ’romáknak’ hívták. E népcsoportot Magyarországon cigánynak, Oroszországban tzigane-nak, Indiában banjara-nak, Spanyolországban gitano-nak nevezik. Egyiptomban nawar-nak és ghawazee-nak hívják őket. A népcsoportra sok elnevezés létezik, de a gypsy nem használható rájuk, mivel nem Egyiptomból származnak (ld. Tony Gatliff: Latcho Drom című filmjét).


Ma Egyiptomban viszonylag ritka a nyilvánosan előadott tánc, mivel a környezet egyre vallásosabbá válik. A táncos éjszakai szórakozóhelyeket már régen bezárták.


„A mai amerikai táncosok egy része igyekszik ötvözni a tradicionális keleti táncok különböző irányzatait. John Compton és Rebaba, a Hahbi ’Ru csoport tagja létrehoztak egy csodálatos, különböző népi stílusok kombinációjából álló formát. Dalia Carella Dunyavi Rom (roma) tánca pedig ötvözi a tradicionális, indiai, török és spanyol eredetű roma mozdulatokat. Az egyesített stílus másik népszerű változata az amerikai törzsi hastánc Carolena Nericcio és FatChanceBellyDance előadásában. E stílusban rendszerint csoportok táncolnak, amely első látásra meghökkentő lehet, mivel a csoport minden tagja improvizál, színes, autentikus öltözéket visel, és a színpadon a táncosok kölcsönösen segítik egymást. A tánc mozdulatai a cigányok vándorlásának útvonalán található országok szóló és népi táncainak ötvözete.” (Tazz Richards: A legősibb tánc felfedezése – Hastánc)

 

Hastánc:

Népszerű, de vitatható kifejezés. Valószínűleg a francia ’Danse du ventre’, azaz a ’gyomor tánca’ kifejezésből származhat. Egy másik elmélet szerint az arab 1beledi’ szóból ered, melynek jelentése ’ország, haza’. A hastánc elnevezést sokan bántónak és szexistának tartják, mások szerint azonban a has az anyaság, a nőiesség és a világi hit kifejeződése.

 

Hírek

  • I. Szolnoki Törzsi HAFLA
    2013-11-21 10:10:53

    Egy fergeteges Haflá-nak lehettünk részesei. Minden fellépőnek és barátnak köszönjük, hogy színesítette a vasárnap délutánunkat. LILILILI

    Fellépőink voltak:

    Joós Judit és a Jamina Ghawazee, Debreceni Nelli, Pribojszki Csilla, Tribalance Fusion Duo, Tordai- Buresch Erika, Janku Alexandra Adrienn Éli, Domán Karolina, Mosaic al Medina, Simi Julish, Urban Ghawazze Tribal, Kölesné Vandra Évike és az Univerzum Lányai, Tóth Réka Anna, és Pápai Ferenc (darbuka)

Asztali nézet